zo leren kinderen sociaal gedrag.nl

Michèle Kuipers – orthopedagoge

Hoe ik werk

Bij zolerenkinderensociaalgedrag.nl wordt gewerkt op basis van de methodiek Relationele Ontwikkeling middels video-analyse. Ontwikkeling komt tot stand door wisselwerking tussen ouders (begeleiders) en kinderen. In die relatie ontstaan steeds nieuwe patronen in het gedrag.

Ontwikkeling van sociaal gedrag

Sociaal gedrag ontwikkelt zich in relatie met anderen. Bij onze begeleiding staat de normale ontwikkeling van sociaal gedrag bij kinderen centraal.  Bij de ontwikkeling van sociaal gedrag spelen de bewegingen van ouder en kind een hoofdrol. Taal speelt nog een ondersteunende rol. Samen bewegen is de hoofdzaak. Denk maar aan hoe je een baby troost: even meewiegen op het ritme van het huiltje van de baby. Daarna een stop in je beweging en “zo, dat was naar hé”  en klaar. Denk maar aan beurtwisseling in een gesprek, de een stopt de ander begint. Als het goed gaat. Bij bijzondere kinderen is dit passend samen kunnen bewegen vaak niet vanzelf ontstaan.

Nu heb je misschien gemerkt dat je je kind niet kunt uitleggen wat hij of zij moet veranderen in het gedrag. Met woorden kun je je kind niet bereiken. Door in te zetten op de gezamenlijke bewegingen kunnen jullie wel een positieve verandering in gang zetten.

Beweging als houvast

Gedrag is beweging is het uitgangspunt. In de begeleiding van zolerenkinderenociaalgedrag.nl krijg je duidelijke en concrete handvatten. Je ontdekt wat jij in je bewegingen kunt aanpassen zodat je kind jou kan volgen. Dan ontstaat prettig contact, kan je kind van je leren en ontwikkelt je kind zich in positieve zin. Je leert hoe je communicatie ondersteunend kan inzetten.

Deze (andere) manier van kijken naar gedrag biedt ruimte aan creatieve oplossingen. Het maakt ook duidelijk wat je kind aan ruimte en regels nodig heeft.

Meer weten en oudercursus

Er is een aantal keer per jaar een tweedaagse oudercursus voor ouders (en begeleiders). Wanneer je een bericht achterlaat via mijn contactformulier, stuur ik je vrijblijvend meer informatie.